Door Mark op 9 juni 2021

Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen begint met persoonlijk leiderschap

Wat betekent leiderschap eigenlijk? Goed leiderschap staat voor het pakken van ownership van hetgeen waar jij verantwoordelijk bent. Hier maken we een onderscheid tussen de buitenwereld en jouw interne wereld. Maar hoe kan je leiderschapskwaliteiten ontwikkelen?

Een goede vraag die je jezelf altijd moet stellen is:

Heb ik de leiding over wat er zich in de buitenwereld en intern afspeelt, of heeft dat wat zich afspeelt, de leiding over mij?

Wanneer je bovenstaande in kaart brengt en ownership pakt, dan spreken we van persoonlijk leiderschap.

Wat zijn leiderschapskwaliteiten?

Een essentiële kwaliteit van een goede leider is, dat jij kan zien wanneer iemand zich beweegt als owner of als slachtoffer. Als business mentor en ondernemerscoach zie elke keer weer dat een slachtoffer zichzelf laat beïnvloeden door wat er zich in de buitenwereld afspeelt. 

Bijvoorbeeld,

negativiteit in zijn omgeving of onwerkbare gedachten die niets bijdragen aan hun manier van zijn.

Een andere belangrijke kwaliteit van een sterke leider is jouw manier van denken. 

Iedereen heeft een ' beste' denken. 

Jouw beste denken heeft je gebracht waar je nu bent. Je beste denken kan tegelijkertijd een klein denken worden. Klein denken kenmerkt zich door snel tevreden te zijn. Daardoor sta je niet meer open voor groeimogelijkheden. 

Er is niks mis met tevredenheid zolang je je beseft dat er altijd een volgend leven van tevredenheid is.  Een effectieve leider stelt zichzelf in staat om altijd groot te denken. Vanuit daar is hij niet alleen maar bezig met wat er al is, maar kijkt vooral naar de kansen en mogelijkheden. Naar dat wat er nog niet is. 

Een goede leidinggevende is zich er ook van bewust dat er geen onwerkbare teams zijn maar alleen onwerkbare leiders. 

Besef dit en pas dit toe.

Dan gaat het ook voor jou als leidinggevende veel makkelijker worden om samen met je medewerkers te werken. In plaats van dat ze voor je werken. Op deze manier is de sturing van medewerkers veel effectiever. 

Een echte leider besteed taken uit maar neemt altijd verantwoordelijkheid en houdt dus overzicht. Op het moment dat een proces niet goed loopt, dan ben jij altijd diegene die hierin de verantwoordelijk pakt. De medewerker heeft enkel een taak uitgevoerd.

Persoonlijk Leiderschapskwaliteiten Ontwikkelen: start met 5 stappen

1- Kijken naar wat er werkt om vervolgens te kijken hoe je dit nog beter kunt laten werken

2- Kijken naar wat er niet werkt en vanuit daar de nodige correcties doorvoeren om dit wel te laten werken

3- Inzicht krijgen in wat er ontbreekt. Dit kan gaan over jezelf, competenties of iets wat tastbaar is zoals een kantoor, medewerkers of een machine

4- Weet wat je je eerste volgende stap wordt. Want met het in kaart brengen van de bovenste 3 punten kun jij nu zien waarmee je aan de slag moet.

5- Weet jij wie jij moet zijn om dit te realiseren? Als je dingen anders moet gaan doen dan dat je tot dusver deed, zul je jezelf ook moeten ontwikkelen als die persoon.

Alleen zo kun jij echt succesvol ondernemen en je bedrijf laten groeien.

Coachend leidinggeven

Voor het zijn van een effectieve werkgever en het goed kunnen coachen van medewerkers, is het van belang dat je als werkgever een wandelende demonstratie bent van werkbaar gedrag. Om op die manier een sluitende dynamiek te creëeren met je medewerker en de gehele organisatie

Hierbij zul je ook je eigen overtuigingen moeten opmerken en indien nodig loslaten. Zodat je zonder oordelen een gesprek kan voeren met je medewerker. Dit is simpel maar niet gemakkelijk. Je moet hier enige ervaring en competenties hebben om met je medewerkers op één lijn te komen. 

Geef ook jezelf feedback en vraag feedback aan de mensen om je heen. Zo werk je continu aan je eigen ontwikkelingen en breng je jezelf en je organisatie naar een volgend level.

Kortom ben een wandelende demonstratie van hoe jij graag wilt zien hoe je medewerkers zich demonstreren. Het is net als met kinderen, geef het goede voorbeeld en zij nemen het over. Geef het slechte voorbeeld en zij nemen dit over.

Past Leiderschap bij jou?

Het antwoord hierop is volmondig JA. Iedereen die een krachtig en goed leven ambieert is aan zichzelf verplicht om leiderschap te pakken over zijn of haar leven. Hierbij hoort leiderschapskwaliteiten ontwikkelen.

Dit betekent dat je in staat moet zijn om krachtige keuzes te maken.  

Als ik kijk naar de mensen met wie ik werk is de eerste keuze die ze moeten maken, de keuze voor COMMITMENT.  

Het daadwerkelijk ergens voor willen gaan 

en 

daar soms ook oncomfortabele beslissingen voor moeten maken. 

Groei begint bij het comfortabel worden met het oncomfortabele. Eerlijk naar jezelf zijn over je PUNT A (waar sta je nu). EN het benoemen van je punt B (waar wil ik naartoe). 

Andere vaardigheden die je hiervoor nodig hebt zijn aan te leren en zullen je natuur worden zodat we niet meer spreken over verandering.... maar echte transformatie. 

Daar kan ik jou bij helpen, benieuwd hoe? Neem dan contact met mij, vanzelfsprekend zit je nergens aan vast. 

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.