Vraag jij jezelf dit wel eens af? Ik denk met jou nog veel andere ondernemers. Inmiddels is de term business coaching vrij bekend. Veel ondernemers hebben er wel eens van gehoord. Vaak weten ze alleen niet precies wat het inhoudt. Tijd voor wat meer uitleg!
Wanneer ik met iemand in gesprek ben over business coaching, hoor ik in het begin vaak best wat weerstand. Het roept vragen bij degene op:
Ik vertel je in dit blog dus graag wat meer over de term business coaching, hoe ik met mijn cliënten werk, hoe het kan bijdragen aan jouw bedrijf én jouw persoonlijke leven. Onderaan dit blog heb ik daarnaast een aantal vragen geformuleerd, die wellicht bijdragen aan jouw bewustzijn, over wie je bent als ondernemer. En of een business coach mogelijk iets kan bijdragen aan jouw bedrijf en jou als persoon.
Er zijn drie werelden van informatie.
De eerste wereld van informatie is de wereld waarin we weten wat we weten. Een voorbeeld hiervan is een schilder die weet wat hij moet doen om een huis netjes te schilderen.
De tweede wereld van informatie is de wereld waarvan we weten dat we het niet weten. Een voorbeeld hiervan is dat de bewuste schilder doorgaans weet dat hij niet in staat is om een tuin aan te leggen zoals een professionele hovenier dat kan. Als je dit voor jezelf inzichtelijk hebt dan weet je wat nodig is om bepaalde klus te klaren en welke kennis je daar voor zal moeten vergaren. Of het alternatief: uitbesteden.
De derde wereld is de wereld waarvan we niet weten dat we het niet weten. Ook wel totale onwetendheid genoemd. Een voorbeeld hiervan is een professioneel voetbalelftal. Iedere speler weet precies wat hij of zij moet doen want ze voetballen al hun hele leven. Maar hoe goed de spelers ook zijn, er staat altijd een coach langs de zijlijn om ze te laten zien wat de spelers niet zien waardoor het nog makkelijk wordt om te winnen.
Dit is ook de rol van een business coach voor jou of binnen jouw organisatie.
Ik werk al een aantal jaren samen met Kees. Kees zou door zijn vader worden klaargestoomd om het familie horecabedrijf over te nemen, maar na een jaar kwam zijn vader plotseling te overlijden. Kees moest dus noodgedwongen snelle, maar ook sterke stappen maken in het ondernemerschap.
Na het plaatsen van een bericht op Linkedin reageerde Kees met een persoonlijk bericht of we eens konden bellen of ik iets voor hem kon betekenen. De eerste vraag die ik hem stelde toen we met elkaar belden, was wat dit gesprek waardevol voor hem zou maken. De stilte die toen viel was allesbepalend in het wederzijdse vertrouwen in onze toekomstige samenwerking.
Vervolgens begon Kees langzaam en terughoudend te spreken over alles waar hij tegenaan liep binnen het bedrijf en wat het overlijden van zijn vader zowel zakelijk als privé met hem deed. Hierbij gaf hij zelf een aantal keer aan dat het eigenlijk wel meeviel. Dit is vaak een behoefte die gecreëerd wordt door het interne systeem om bepaalde zaken minder erg of kleiner te maken.
Ik stelde hem ter verduidelijking een aantal vragen over het overlijden van zijn vader en over zijn nieuwe rol als leider van de organisatie. Daarna konden we verder de diepte in waardoor duidelijk werd dat de impact van het overlijden van zijn vader op zowel persoonlijk als zakelijk vlak, groter was dan dat Kees zich eigenlijk besefte.
Dit besef was voor Kees de basis. Oftewel, zijn punt A om te bepalen wat zijn punt B moest zijn en welke route daarvoor nodig was. Kees was nooit een leider geweest in de organisatie, want die rol werd vervuld door zijn vader. Doordat Kees zich nog steeds geen leider voelde na het overlijden van zijn vader, werd het vervullen van een rol voor hem het spelen van een rol. Dit is per definitie een onwerkbaar patroon. Na mijn vraag of hij bij het toekomstige optimaliseren van de situatie mijn hulp kon gebruiken was zijn directe antwoord: 'Heel graag!'
Wij hebben in dit kennismakingsgesprek gelijk de juiste waarde gecreëerd wat eigenlijk mijn eerste vraag ook aan hem was, wat maakt dit gesprek waardevol voor jou?
We zijn nu drie jaar verder en Kees is zoals hij dat zelf zegt: een zelfverzekerde leider vol zelfvertrouwen, met de juiste balans tussen werk en privé. Jaarlijks vraag ik hem of hij onze samenwerking wil voortzetten en hij antwoord dan altijd lachend: 'zolang er een derde wereld bestaat en jij mij daarvan bewust kan maken, draag jij bij aan mijn groei en die van de organisatie dus tot volgende week Mark!', om vervolgens de telefoon op te hangen.
Hieronder vind je een aantal vragen die jou kunnen helpen om te bepalen of business coaching ook iets voor jou is.