Door Mark op 3 december 2020

Het doel. De plek waar je naartoe wil: punt B.

Stel jezelf een voetbalwedstrijd voor met twee teams. Een veld en een bal, maar geen goals om in te scoren. Zonder een doel speel je maar wat klakkeloos rond met de bal, zonder dat er echt iets gebeurt. Zo werkt het ook in een onderneming zonder duidelijke doelstellingen. Als niemand echt weet wat het doel is, kan het ook nooit gerealiseerd worden. Sterker nog, een doelloze dynamiek zal de effectiviteit van een onderneming doen slinken met alle gevolgen van dien.

Punt B maakt meetbaar waar je als onderneming naartoe beweegt. Neem punt A als vertrekpunt. (lees blog waar bevind ik me nu Punt A) Hier heb je bepaald waar de onderneming nu staat. Met het definiëren van punt B stel je een doel waar je naartoe gaat werken. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde jaaromzet zijn. Door deze gewenste jaaromzet vast te leggen, heb je een doel en kun je gaan werken aan een strategie om deze te realiseren. Het verdelen van de omzet over de periode en de invloed van diverse factoren die per onderneming verschillen, waardoor je de omzet vaak niet simpelweg door 12 kunt delen, laat ik in dit blog buiten beschouwing. 

Waar ik, als business mentor, voornamelijk op focus met mijn cliënten, zijn de keuzes die gemaakt moeten worden om van punt A naar punt B te komen. Inzet en toewijding staan buiten kijf, maar het maken van de juiste keuzes blijft vaak ingewikkeld.

De groei van een organisatie zit altijd in het stellen van een punt B en durven verplaatsen van punt B wanneer de doelstelling gerealiseerd is. Dit vraagt om een continue transformatie van jou als ondernemer en persoon.

Uitbreiden van business

Michel is een cliënt van me. Eigenaar van vier sportscholen en sinds vier jaar actief in de vitaliteitsbranche We werken nu 2 jaar samen.  In zijn sportscholen worden 1:1 personal trainingen gegeven aan ondernemers in stijlvol ingerichte ruimtes, waarin je zonder andere mensen te ontmoeten kunt werken aan je sportieve doelstellingen. Toen Michel voor het eerst met mij in contact kwam, zat hij voor zijn gevoel aan een plafond. Hij zag dat er meer uit te halen viel, maar wist niet goed waar te beginnen. Hier hebben we dus als eerste naar gekeken in onze samenwerking: de kijk van Michel op het uitbreiden van zijn business. Dit was voor hem enorm groot en daardoor kwamen er allerlei onmogelijkheden bij hem naar boven. 

Concreet punt B 

Tijdens het coachen is hij gaan zien dat de obstakels die hij zag, allemaal een creatie waren van zijn eigen interne wereld dialoog. Inmiddels weet hij dat hij zijn eigen wereld dialoog kan sturen. Michel wilde over 5 jaar uitgebreid zijn naar acht sportscholen. Acht boetieks is zijn Punt B. Hij weet op basis van de huidige vier locaties wat er nodig is om een vestiging rendabel te krijgen.

  • De duur van het werven van personeel
  • het aantal leden, 
  • de locatie
  • de periode die nodig is om routinematig te kunnen werken, bedraagt een dik jaar. 

Hij wil pas nieuwe locaties openen als de bestaande locaties winstgevend zijn. Michel heeft zijn Punt B daarom opgedeeld in 4 subdoelen (de locaties) en kan met zijn ervaring van de eerste vier locaties goed inschatten welke tijd er in bepaalde activiteiten gaat zitten om deze doelen te realiseren. Michel meet wekelijks en maandelijks de voortgang en de kwaliteit en stuurt bij waar nodig. Zo blijft zijn doel altijd duidelijk. Bovendien creëert deze duidelijkheid rust en ruimte voor nieuwe ontwikkeling.

Door het coachen en een aantal zaken inzichtelijk te maken, werd het uitbreiden voor hem ook minder groots en konden we concreet gaan focussen op de uitbreiding van de organisatie.

Heb jij hulp nodig bij het bepalen of ontwikkelen van jouw punt B?

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.