Door Mark op 13 mei 2020

Een krachtig fundament

De afgelopen jaren heb ik met veel ondernemers gewerkt. En dat doe ik nog steeds. Ondernemingen in diverse schaalgroottes en soorten. Van bouwonderneming tot sportschoolhouder. Altijd staat een ding centraal: het fundament. Een van de belangrijkste zaken als het gaat om je bedrijf. Toch wordt dit vaak vergeten of er wordt te weinig aandacht aan besteed. 

Als metafoor gebruik ik vaker het volgende: kijk eens naar het bouwen van een groot en krachtig kantoorgebouw. Er wordt een diepe kuil gegraven, met heipalen erin die ervoor zorgen dat het gebouw dat er bovenop staat niet verzakt. De diepte van de kuil inclusief de kracht van de heipalen bepalen dus hoe groot en breed het pand kan worden, dat gebouwd wordt. 

Het is dus van groot belang dat er een stevige fundering ligt, voordat zo'n kantoorpand gebouwd wordt. Een fundering waar je letterlijk op kunt bouwen.  Het kantoorpand wordt zonder fundering niet eens gebouwd. Waarom starten dan toch veel ondernemers met een bedrijf zonder een goed en stevig fundament? 

Ownership pakken

Voor het runnen van een krachtige onderneming geldt namelijk precies hetzelfde. Echter heb ik het dan, wanneer ik het over de diepte van de kuil en de heipalen heb, over jou als persoon. In zowel je zakelijke als persoonlijke leven. 

Ik wil je een voorbeeld geven van een ondernemer. Een ondernemer met wie ik, als ondernemerscoach, inmiddels al een aantal jaar werk "we noemen hem Hans" had in de tijd dat wij aan de slag gingen, samen met zijn compagnon een mooie onderneming staan. Een automotive bedrijf, met zes vestigingen in Nederland en België, met in totaal 161 medewerkers.  De omzet en winst stegen ieder jaar en ook kwamen er jaarlijks nieuwe medewerkers bij. Al met al een prima organisatie. 

Toch gaf Hans in ons eerste gesprek aan dat hij slecht sliep. Veel druk en stress ervoer. Ook was hij "door het vele werken" weinig thuis en kreeg hij met regelmaat feedback van zijn vrouw dat hij er weinig was voor haar en hun drie jonge kinderen. En als hij er was, leek hij afwezig. 

Creatie van ons eigen systeem

Er speelde dus iets, waardoor Hans deze druk en stress ervoer. Druk en stress zijn een creatie van ons eigen interne systeem. Dit betekent dus dat hoe overtuigd Hans ook was van de druk en de stress, dat hij in de kern tegen zichzelf loog. De leugen zit hem in het feit dat het interne systeem van Hans, hem dingen wil doen laten geloven die in de realiteit (waar stenen hard zijn en water nat is) niet bestaan. 

We zijn hier samen dieper naar gaan kijken. Ik wist namelijk dat wanneer Hans Ownership zou pakken, hij niet alleen meer uit zijn bedrijf zou halen, maar ook een effectievere echtgenoot en vader zou zijn. 

Waar wij de focus op hebben gelegd is Hans als persoon. In zijn relatie met zijn partner, als vader en bedrijfseigenaar. Door dit in kaart te hebben gebracht, zag Hans al snel dat hij op meerdere momenten in die verschillende contexten in zijn hoofd zat. En daardoor dus minder effectief in de realiteit was. Dit creëerde een zwak intern fundament en dat vertaalde zich dus naar zijn dagelijkse leven. Toen Hans dit door had en zag, kon hij dit shiften. Tot op de dag van vandaag is hij in staat om te shiften van een 'Zwakke Hans' naar een 'Krachtige Hans'.

Transformatie

Hans heeft in een jaar tijd een enorme transformatie ondergaan. Hij heeft Ownership over zijn leven gepakt en heeft zoveel meer uit zijn bedrijf gehaald. Sindsdien is zowel het zakelijke als het persoonlijke leven van Hans bijzonder hard gegroeid. Hij is meer en meer in staat om uit zijn hoofd te blijven en in de realiteit. Hierdoor laat hij zich niet meer afleiden en creëert hij zelf een laser focus en is hierdoor een stuk effectiever op zijn werk. Thuis is nu ook echt thuis. Hans maakt bewust de shift van de bedrijfseigenaar naar echtgenoot en vader. Hierdoor is hij echt aanwezig en krijgt hij alles mee van zijn vrouw en kinderen, een ware connectie met het thuisfront.

Er is ook voor Hans altijd weer een volgend level. Want hoe grootser het leven is dat je wilt creëren, hoe krachtiger het fundament keer op keer weer gebouwd moet worden. Dit is de volgende stap die we samen gaan zetten. 

Dit bovenstaande voorbeeld van Hans houdt in dat je in staat moet kunnen zijn om altijd Ownership te pakken over alles wat er in je persoonlijke en zakelijke leven speelt. Betekent dit dan dat je over alles controle hebt? Nee zeker niet. Maar dat waar je altijd controle over hebt, zijn je gedachten. En de manier hoe jij handelt op en aan de hand van die gedachten. En dat is iets wat altijd te sturen en te controleren is. 

Een krachtig fundament begint bij Ownership. 

Loop jij tegen bepaalde vastzittende patronen aan? Herken je je in bovenstaand verhaal? Wil je hierover eens vrijblijvend van gedachten wisselen?

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.