Door Mark op 12 juni 2020

De ik die we denken te zijn

Ik ben geen sporter. Ik ben geen verkoper. Ik ben geen teamspeler. Ik ben geen ochtendmens. Ik ben iemand die snel is afgeleid. Ik ben iemand die altijd eerst ergens een nachtje over moet slapen voordat ik beslis. Ik ben iemand die slecht om kan gaan met tijd. Risico's nemen is niks voor mij. Herkenbaar?

Deze, en nog veel meer persoonlijke overtuigingen hoor ik, als business coach, heel vaak. Zowel algemeen bij veel mensen om me heen als met de cliënten met wie ik werk.  

Alle hierboven genoemde kreten zijn valse geloofsovertuigingen. Gecreëerd door je eigen interne systeem. Dit wordt gecreëerd door een verdedigingsmechanisme wat in de wetenschap het 'Reptielenbrein' genoemd wordt. Het Reptielenbrein heeft twee functies:

  1. Het beschermen van het fysieke lichaam en het aansturen van de vitale functies. Dit is uiteraard een heel werkbaar systeem en hier wil je dan ook altijd naar luisteren.Een voorbeeld hiervan is de stem die naar voren komt op het moment dat er een gevaar dreigt, wanneer je met skiën te dicht langs de afgerond gaat en je terug gaat richting het midden van de baan. Heel logisch om hier naar te luisteren en direct actie op te ondernemen. 
  2. Het beschermen van wie je denkt te zijn. Dit systeem is minder werkbaar, aangezien hier bijvoorbeeld terughoudendheid, onzekerheid en uitstelgedrag gecreëerd wordt. De stem die hier naar voren komt, kan tevens gebaseerd zijn op wat je in het verleden hebt meegemaakt of wat iemand tegen je heeft gezegd.Een simpel voorbeeld hiervan is de stem die naar voren komt bij het opstaan nadat je een minder goede nacht hebt gehad. De vorige avond had je besloten om vroeg in de ochtend te gaan trainen. Het alarm gaat af en de eerste reactie van je interne systeem is: 'blijf toch lekker liggen, je hebt het verdiend, vannacht was ook geen goeie nacht, je hebt vandaag een belangrijke dag. Weet je wat, we gaan morgen wel'. Vervolgens ontstaat uitstel, met als gevolg afstel. Met als resultaat dat je helemaal niet meer bent gaan trainen die dag.

Zo zie je dus gemakkelijk het is om jezelf voor de gek te houden met de overtuigingen die opkomen vanuit die interne stem. Kijk maar eens naar jezelf. Hoe vaak gebeurt dit bij jou? 

Onbewust intern besluit


Een voorbeeld dat ik recent heb meegemaakt met een van de ondernemers "we noemen hem Sjoerd" tijdens een van onze '24 Hours Ownership by Nature Course'

Sjoerd is een ondernemer met een organisatie in de bouwsector en staat bekend om zijn daadkracht en leiderschap. De reden dat hij met mij is gaan werken, is dat hij zijn bedrijf wilde uitbouwen in Nederland. En de eerste stappen wilde zetten over de grens. Vereisten hiervoor waren twee dingen: verhogen van de omzet en het uitbouwen en uitbreiden van het team. Met deze vraagstukken is hij bij mij gekomen en ben ik hem als business coach gaan helpen. 

De reden dat Sjoerd zich op had gegeven voor het weekend, was dat hij de confrontatie met zichzelf aan wilde gaan en het oncomfortabele op wilde zoeken. Hij wilde de altijd zo veilige omgeving die hem bekend was, achter zich laten. 

Volledig dichtslaan!

Tijdens dit weekend kwamen zijn kwaliteiten 'leiderschap en daadkracht' bij veel opdrachten naar voren. Echter kwamen wij op een bepaald moment op een punt waarbij we alleen verder konden door het maken van een wateroversteek. Dit betekent dat je een drijfpakket maakt van de spullen die je bij je hebt, om vervolgens al zwemmend naar de overkant te gaan. Dit was het punt waarop Sjoerd volledig dichtsloeg en niets meer uit zijn handen kreeg. Hij gaf bij mij aan: 'ik heb waterangst en ga dit niet doen'. Door met hem op dat moment in gesprek te gaan over het onderwerp waterangst, kwamen Sjoerd en ik er al snel achter dat hij onbewust intern direct die beslissing had gemaakt naar aanleiding van een bijna verdrinking, eerder in zijn leven. De beslissing (en reactie) was: 'ik ga het water niet in, want dan verdrink ik'. 

Ik heb op dat moment samen met Sjoerd zichtbaar gemaakt dat deze angst gecreëerd wordt door iets wat hij in het verleden beleefd heeft. Ik heb hem laten zien dat iets wat in zijn hoofd zit, niet de realiteit is. De angst zat er zeker nog maar hij wist hierdoor wel te shiften naar een Sjoerd die dealde met de angst. Hij is dus met al zijn spullen alsnog naar de overkant gezwommen. Uiterst oncomfortabel, maar hij heeft het wel gedaan!

In een later gesprek met Sjoerd, gaf hij aan sinds dat moment anders te kijken naar de zaken die hij uitspreekt: Eerst kijken of het ook echt wel is wie hij is of dat hij toch anders kan beslissen en handelen. En vervolgens daar actie op te ondernemen.  

Comfortabel met het oncomfortabele

Wanneer ik met jou ga werken, gaan wij heel concreet en praktisch aan de slag met jouw persoonlijke overtuigingen. Om bepaalde diepgewortelde patronen "zoals bij Sjoerd" helder te krijgen. Zodat je comfortabel wordt, met het oncomfortabele. Hou jij jezelf wel eens voor de gek door bepaalde overtuigingen? Wil je hierover eens vrijblijvend van gedachten wisselen? 

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Naam*
Email*
Ontvang hem gratis
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Naam*
Email*
Ontvang hem gratis