Door Mark op 4 maart 2021

'De mist klaart op na een gesprek met Mark'

De afgelopen maanden waren best een uitdaging. In onze zorgvilla's hebben we tijdens de eerste golf corona buiten de deur weten te houden. In de tweede golf niet. De vraag was niet of het zou komen, maar wanneer. Zowel bewoners als medewerkers kregen hiermee te maken. Gevolg: veel (potentiële) zieke collega's, locaties in quarantaine, druk op de niet-zieke collega's. De druk nam toe: iedereen was ziek of stond al ingeroosterd. 

Een aantal bewoners zijn helaas overleden, zowel voor de families als voor het team was dit echt vreselijk om mee te maken. 

Hierdoor is er een leegstand in de villa's ontstaan, dit zet de organisatie onder druk. Er zijn geen wachtlijsten meer, ook omliggende zorgvilla's hebben appartementen beschikbaar. Hoe krijgen we de locaties weer vol? Een vraag die mij dagelijks bezighoudt. Op dit moment valt dat niet mee.

Uitdagingen

Tijdens de uitbraak kun je de zorg niet meer leveren zoals je wilt. Je ziet dat collega's het echt enorm zwaar hebben. Je wil een luisterend oor zijn voor je collega's, maar tegelijk was ik ook zelf op de vloer nodig en bracht het organiseren en regelen enorm veel extra werk mee. Ieder handje was welkom. Nu, na de uitbraak op de villa's is er de leegstand van de appartementen. Ik had het gevoel dat ik nergens meer controle over had. 

Hoe ga je hier als ondernemer mee om?

Focus op datgene waar je wél controle over hebt

In de wekelijkse gesprekken met ondernemerscoach Mark leert hij me te focussen op de dingen waar ik wél controle over heb. 'Pak de zaken op waar je wel controle over hebt, dan keert de rust terug. Ondanks dat het nog steeds zwaar is'. 

We hebben samen mijn punt B herijkt en gekeken wat ik nu wél haalbaar was. Het plan wat ik had, hebben we bijgesteld. Daar had ik namelijk grip op. 

Ik heb gekeken waar nu de focus op moet liggen en als financial kwam mijn kennis nu goed van pas.  Ik heb een plan gemaakt hoe we onder deze uitdagende omstandigheden de kwaliteit van zorg kunnen blijven waarborgen en de organisatie financieel gezond kunnen houden. Ik ben dus kritisch gaan kijken naar de kostenkant. Helemaal niet zoals ik het had gepland, maar wel wat er nu in deze tijd nodig is. 

De voorgaanden maanden was ik voornamelijk bezig om de kwaliteit te verbeteren. Gelukkig staat dat nu. Nu ben ik vooral bezig om kritisch te kijken naar de organisatiestructuur en de interne processen. Waar kunnen we efficiënter werken, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Dit kan ik in de hand houden, controleren en sturen. 

Ik ben mij dus volledig gaan focussen op de dingen waar ik wel grip op heb. Corona blijft ongrijpbaar en tot op heden oncontroleerbaar. Het blijft op de loer liggen, met alle risico's van dien. Dat is een feit, maar ik laat het mij niet (meer) beheersen.

Het biedt dus "ondanks dat het echt een heftige tijd is (geweest) " wel kansen en nieuwe inzichten. Het dwingt je om kritisch en anders naar je organisatie te kijken en juist om vooruit te kijken.  

Bezig blijven met positieve dingen

Een ander punt B te hebben bepaald, vind ik nog steeds een lastige. Ondanks dat ik weet dat het niet aan mij ligt of dat ik geen commitment heb, voelt het voor mij als falen. Mark leert mij om daar beter mee om te gaan. Door de gesprekken met Mark is de mist uit m'n hoofd weg. Mijn hoofd is altijd weer helder na een gesprek met Mark. Hij zorgt dat ik gefocust bezig blijf. Hier word ik elke week weer sterker van.

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Naam*
Email*
Ontvang hem gratis
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Naam*
Email*
Ontvang hem gratis