Door Mark op 12 november 2020

Persoonlijk leven vs zakelijk leven: hoe zorg je voor een goede combi?

Er zijn altijd ondernemers die moeite hebben met het combineren van werk en hun thuissituatie. Wanneer je in staat bent oprecht te kiezen om thuis te zijn, dan kun je thuis zijn zonder met je hoofd bij je werk te zitten. Kies je ervoor om op je werk te zijn, zorg dan ook dat je echt gefocust bent op je werk en laat je door niets of niemand anders afleiden. In dit blog vertel ik je hoe je dit kunt trainen en een owner kunt worden in je zakelijke en persoonlijke leven.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Je zult hier in staat moeten zijn om te schakelen tussen je zakelijke en persoonlijk leven. En je te focussen op wat voor jou belangrijk is op een bepaald moment, zonder met van alles tegelijk bezig te zijn. Deze focus zorgt ervoor dat je oprecht aanwezig bent bij je partner, kinderen of zakenrelatie. Omdat op dat moment maar één ding telt en dat is de persoon met wie je in contact bent. Deze focus van je aandacht zorgt op alle fronten voor aanzienlijke verbetering van de kwaliteit en/of het resultaat van je tijdsbesteding en relaties.

Ondernemer, moeder en vrouw van

Karin was een vrouw die naar eigen zeggen altijd tijd tekort kwam en een heleboel ballen in de lucht moest houden. Als ondernemer, moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar oud én een man die zelf ook ondernemer is, liepen haar persoonlijke en zakelijk leven doorgaans volledig door elkaar. Ze voelde zich meer een brandweervrouw dan ondernemer, moeder en partner, omdat ze voor haar gevoel voornamelijk overal brandjes aan het blussen was.

Toen ik met Karin in contact kwam was ze er heilig van overtuigd dat ze kon multi-focussen en zo meerdere dingen tegelijk kon doen. In onze gesprekken werd al snel duidelijk dat multi- focus een nietszeggend begrip is. Omdat je simpelweg niet je volledige aandacht aan één ding geeft en daar dus ook niet 100% op kunt focussen. 100% focus is voor zowel persoonlijke leven als je onderneming van groot belang om groei te realiseren

Onderscheid

In onze gesprekken hebben we het onderscheid gemaakt aan de hand van een aantal opdrachten. 

Wie is Karin als ondernemer en wie is Karin in haar persoonlijke leven

Één van de opdrachten was het maken van een lijst van alles wat er in het leven van Karin speelt. Aan de hand van deze lijst, konden we al snel zien dat er focus ontbrak in haar taken, omdat ze altijd met meer dingen tegelijk bezig was.

Onwerkbare patronen

Tijdens het maken van de lijst en de gesprekken die we hadden, werd het duidelijk dat onwerkbare patronen ontstaan in iemands hoofd. Als je dat niet deelt met je omgeving, creëer je "zonder enige vorm van zelfreflectie" een realiteit die totaal niet gebaseerd is op de werkelijkheid. 

Haar echtgenoot wilde juist heel graag meedenken in een vast patroon om de kinderen op te vangen en voor het huishouden te zorgen. Haar moeder" die één dag per week als oppas bij het gezin is betrokken "vond het juist vervelend dat de kinderen net voor het eten in alle haast werden opgehaald en wilde graag voor ze koken. Karin wilde juist haar omgeving niet tot last zijn (zo voelde ze het voor haar) en gaf zowel haar haar zakelijke als persoonlijke leven geen 100% focus waardoor er van groei geen sprake was.

Duidelijke afspraken

Karin heeft nu met haar echtgenoot en haar moeder hele duidelijke afspraken gemaakt over haar aanwezigheid en beschikbaarheid voor het gezin. 

Vandaag de dag is Karin dus enorm blij met de regelmaat in haar persoonlijke en zakelijke leven. Thuis is zij een toegewijde moeder en echtgenote en haar bedrijf liet in Q1 en 2 van 2020 wederom een mooie groei zien. Omdat ze de tijd die ze aan haar bedrijf wil besteden ook echt aan haar bedrijf besteedt.

Met deze vraagstukken zijn Karin en ik aan de slag gegaan en ben ik haar als business coach gaan helpen. Door te werken met een business coach kun je bepaalde diepgewortelde patronen "zoals bij Karin" helder krijgen en zo jezelf trainen om owner te worden in je persoonlijke en zakelijke leven. 

Herken je dit verhaal en heb ook jij moeite met de verdeling tussen het combineren van je thuis- en werksituatie? Neem dan gerust contact met me op. Dan kijken we of ik je kan helpen.

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.