Door Mark op 2 juli 2020

De plek waar jij je nu bevindt, punt A

Een vliegtuig kan niet naar Brazilië vliegen als het geen idee heeft waar het zich nu bevindt. Zonder startpunt en coördinaten is de reis vrij kansloos. Hetzelfde geldt voor jou als persoon. Je hebt vast een beeld bij waar je naartoe wil groeien, of wat je nog wil bereiken. Dat is punt B. Echter, om bij punt B te komen, moet je eerst weten waar je nu bent. Dat is punt A, de plek waar je je nu bevindt.

Zowel in je zakelijke als persoonlijke leven heb je vast bepaalde doelstellingen. Bijvoorbeeld doelstellingen die je helpen om het gewenste resultaat van je onderneming te behalen. Of misschien heb je wel bepaalde dromen die je graag wil realiseren. Om je doelstellingen te behalen, moet je eerst heel goed in kaart brengen waar je nu staat. Denk bijvoorbeeld aan je financiën. Of het aantal medewerkers dat je nu hebt. Waar sta je nu en waar wil je naartoe groeien? Zie dit als de basis.

Wie ben jij?


Een ander belangrijk onderdeel "dan wel niet het belangrijkste "van het in kaart brengen van je huidige situatie is: wie ben jij op dit moment? Zoals ik in mijn vorige blog "de Ik die we denken te zijn" schreef, wil je weten en heel helder hebben wie je nu zelf bent op dit moment. 

Brutale eerlijkheid is een vereiste bij het kijken naar jezelf. We hebben altijd een stem in ons hoofd die ons er graag goed uit wil laten zien en wil voorkomen er slecht uit te zien. Als je helder hebt wie je op punt A bent, dan is het makkelijker om jezelf te creëren als de persoon die je moet zijn om punt B te behalen.  

Ga je punt A in kaart brengen? Besef goed dat het echt niet erg is als je nog niet bent waar je wil zijn. Mensen zijn vaak veel te veel bezig met wat ze (nog) niet hebben. Dit zie ik bij mensen om me heen als ook bij de ondernemers met wie ik, als ondernemerscoach, werk. Ze willen te snel gaan. Vervolgens balen ze als dit niet lukt of goed genoeg is. Met andere woorden, ze zijn onnodig kritisch op zichzelf. Omdat het even niet gaat zoals zij graag willen. Dit zorgt voor een negatieve spiraal en remt af. 

Op het moment dat je accepteert waar je staat, creëer je een hoop ruimte voor jezelf om weer nieuwe en verdere groeistappen te maken.

Miscommunicatie en onduidelijke afspraken


Zo was ik laatst in gesprek met de CEO van een drukkerij, een van mijn klanten. Hij vroeg of ik een online meeting wilde organiseren met 5 van zijn managers. Het onderwerp dat centraal stond was 'Resultaat' en dan met name het achterlopen hierin. Na een aantal gerichte vragen te hebben gesteld aan deze groep, kwamen we al snel tot de conclusie dat deze mensen niet met elkaar op één lijn zaten. Maar ook dat de communicatie behoorlijk gebrekkig was, van januari 2020 tot aan nu. 

Kortom, het punt A van deze groep was volledig onduidelijk en hierdoor ontstonden er verwijten en teleurstellingen aan allerlei kanten. In deze eerste meeting heeft brutale eerlijkheid er dan ook voor gezorgd dat het team dichter bij elkaar is gekomen. De doelstellingen zijn vervolgens ook bijgesteld. Er volgen nog een paar meetings om dit volledig recht te trekken, maar de eerste verbeteringen zijn al doorgevoerd. 

Zo zie je, als je allemaal van een andere positie denkt te komen, kom je samen uiteindelijk nergens. Voor de samenwerking in een team, is dit funest!

Een spiegel voor houden


Soms is het erg lastig om vanuit je eigen organisatie naar je eigen team te kijken. Of zelf naar je eigen leven te kijken. En concreet te formuleren wat jouw punt A en B zijn. Je zit er continu middenin, dus het is logisch dat je bepaalde dingen dan niet goed meer (over)ziet. Een business coach kan je hierbij helpen. Het werkt soms enorm verfrissend om even afstand te nemen van jezelf of je bedrijf en iemand anders je een spiegel voor te laten houden. Waar bevind jij je nu in je persoonlijke en zakelijke leven? Heb jij daar wel eens over nagedacht? Ik ga er graag eens over met je in gesprek.

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.