Door Mark op 18 augustus 2020

Transformatie

Transformaties zijn oncomfortabel. Dit hoort ook zo te zijn. Wanneer je je namelijk in een comfortabele situatie bevindt, doe je wat je altijd al deed. Je zit in een veilige omgeving en in een situatie van herhalende gewoontes en patronen. Verandering, aanpassing en ontwikkeling zijn nodig, om daadwerkelijk te transformeren. 

Veel mensen weten dat veranderen vaak enorm lastig is. Vaak willen we heel veel dingen anders, maar komt er in the end niet veel van terecht. 

Voorbeeld: je bent op een seminar en je hoort een prachtig verhaal van een ondernemer waar je geïnspireerd door raakt. Je denkt: zo ga ik het ook doen! Je maakt een plan en start meteen met een aantal zaken. Na een paar weken of maanden word je geconfronteerd met je plan en je realiseert je dat er weinig van terecht is gekomen. Dat je weinig dingen écht hebt veranderd, anders hebt gedaan. Je komt erachter dat je ongemerkt toch weer in je oude patronen terecht bent gekomen. En dat je de dingen eigenlijk nog steeds doet zoals je altijd al deed. 

Of alle voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Afvallen, stoppen met roken, meer sporten. In het begin van het jaar vliegen de prachtige beloftes je om je oren. Na een paar weken of maanden, zijn alle voornemens weer overboord gegooid. 

Herkenbare voorbeelden? 

Veranderen vs. transformeren

Mensen die veranderen, blijven in de kern wie ze altijd zijn geweest. Ze doen dingen tijdelijk. Ze gaan hier heel goed (vaak met volle energie) mee aan de slag, maar vallen na enige tijd vaak toch weer terug in oude patronen. 

Waar ligt dit aan? De grootste reden dat veranderen (en transformeren!) zo lastig is, is doordat ons gedrag aangestuurd wordt door ons reptielenbrein. Het oudste deel van onze hersenen. Je kunt je dus wel iets voornemen om te gaan doen, maar onbewuste processen kunnen deze voornemens behoorlijk saboteren. 

Een transformatie is een metamorfose. Simpel als ik het zo zeg, maar zeker niet gemakkelijk. Je moet dingen immers écht anders doen en aanpakken. 

Weerstand en dreiging

Het roept weerstand in je op. Wanneer je dingen anders gaat doen, die je onderbewustzijn als 'dreiging' herkent, heeft je onderbewustzijn je geleerd om in de weerstand te schieten. En vrij snel alles weer op de oude en vertrouwde manier te doen. Voor je het weet ben je weer terug in je oude patronen en gedrag. 

Een getransformeerd mens stopt te doen wat hij altijd al deed en start de dingen te doen die hij nooit deed. Een getransformeerd mens stopt te zeggen wat hij altijd zei en start dingen te zeggen die hij voorheen nooit zei. 

Kortom, een blijvende verandering. Anders dus dan verandering is transformatie blijvend. 

Maar ook met transformatie moet je echt aan de slag met het aanpassen van je ingesleten gewoontes en patronen. En zul je hard moeten werken en keuzes moeten maken. 

Ultieme droom! 

Een mooi voorbeeld als het gaat om transformatie is het verhaal van Celine. Celine is een onderneemster van begin 40 die ik een aantal jaren geleden spontaan opbelde. Er waren in de vakantieperiode een paar plekken in mijn agenda vrijgekomen om te kunnen spreken met ondernemers. Dit leek me echt iets voor haar. Celine vertelde mij dat mijn moment van bellen precies op het juiste of het allerslechtste moment kwam wat er maar te bedenken viel. Genoeg redenen dus om met elkaar in gesprek te gaan. 

Celine had een bedrijf in de financiële dienstverlening en was eigenlijk niet meer gelukkig. Ze had het gevoel dat ze in rondjes aan het draaien was. Wij hebben gesproken over haar doelen en dromen, maar ook over haar angsten. En of haar angsten wel realistisch en constructief waren. De ultieme droom van Celine was om iets te doen in de zorg. We zijn ondertussen drie jaar verder en de activiteiten in de financiële dienstverlening behoren tot het verleden. Celine is inmiddels eigenaar van een gezonde zorgonderneming en opent binnenkort haar 3e locatie. Hiervoor heeft ze hard gewerkt, keuzes gemaakt en uithoudingsvermogen getoond. Transformatie is voor mij een synoniem van Celine.

De enige manier van transformeren is (willen!) doen. Net zoals Celine. 

Bij de ondernemers die ik als ondernemerscoach met zo'n transformatieproces begeleid, zie ik echt hele mooie dingen gebeuren: 

  • ze worden sterker, energieker en vitaler
  • het lukt ze écht om te sporten en dit ook te blijven doen
  • ze voelen zich meer in harmonie met zichzelf en hun omgeving
  • ze hebben meer succes, zowel zakelijke als persoonlijk
  • ze hebben meer tijd voor andere dingen, naast hun onderneming

Breng voor jezelf in kaart wie je nu bent, waar je nu staat en wat je wil aanpassen. Wat betekent de transformatie voor jou: Waar wil je naartoe? Wat wil je bereiken? Wat wil je vooral niet meer? 

Trainen, trainen, trainen

Mensen die hun lichaam sterker willen maken, zullen hiervoor moeten trainen. En met je lichaam bedoel ik niet alleen je fysieke lichaam, maar ook je mind. Je gedachten. Ook die zul je moeten trainen. Veel moeten trainen. Jezelf nieuwe dingen aanleren en je blijven ontwikkelen. 

Sterk worden en blijven vraagt om discipline, uithoudingsvermogen en de beslissing om te transformeren naar je een betere versie van jezelf. Bewust worden van je eigen gedrag, gewoontes en patronen. En hier correcties op doorvoeren. 

Transformatie stopt nooit. Na iedere transformatie ontstaat er weer een nieuw punt A. Zodat je op basis van dat punt A weer verder kunt met jouw transformatie(proces). Ben jij klaar om dingen écht anders te doen? Ik help je er graag bij. 

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.