Door Mark op 27 januari 2021

'Mark Flemming is niet altijd lief' > deel 1

Anita van der Poel (43) is een gedreven, ambitieuze dame en is directeur van Holland Zorggroep. Holland Zorggroep biedt met drie locaties een alternatief op de reguliere verzorgings- of verpleeghuizen. Kleinschalig wonen in een warme en huiselijke sfeer, voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Bij Holland Zorggroep mag iedere bewoner zijn wie hij/zij is, met zijn eigen unieke geschiedenis en behoeften. Eigen regie van de bewoner is vanzelfsprekend. Anita is nu zo'n 3 jaar cliënt van ondernemerscoach Mark. In dit tweeluik blog vertelt ze over de samenwerking en wat coaching haar heeft gebracht.

Als klein meisje was ik al een ondernemend dametje. Brood verkopen in zomervakantie in klein karretje, in de supermarkt werken op 12 jarige leeftijd. Dat soort dingen. 

Ik kom uit een gezin waar het absoluut niet vanzelfsprekend was dat er gestudeerd werd. Tijdens m'n middelbare school, gingen we met wat medescholieren naar de jaarbeurs voor een open dag voor opleidingen. Ik kwam zo ontzettend enthousiast terug wist meteen: ik ga studeren! Architect of advocaat, dat ging het worden. Dat liep toch net wat anders.

Loopbaan in vogelvlucht

Op m'n 18e ben ik begonnen bij een accountantskantoor en kon ik via die werkgever met een Nivra opleiding beginnen. Daarna ben ik een post hbo opleiding financial controller gestart en in de tussentijd ben ik ook moeder geworden van een meisje. In totaal heb ik 9 jaar gestudeerd en heb ik de post hbo opleiding afgerond op mijn 27e. 

Ik heb 20 jaar als accountant en financial controller gewerkt. In die tijd heb ik veel verschillende rollen gepakt: van internationaal bij de Rabobank tot diverse financiële rollen in het MKB. Waarbij het laatste meer mijn hart ligt. Ik vind het ontzettend leuk om ondernemers te ontzorgen op financieel vlak. Door het werken met ondernemers, kwam de vraag bij mij op of ondernemen niet ook iets voor mij was. 

M'n eerste zet als ondernemer liep echter niet helemaal volgens plan. M'n toenmalige zakenpartner -waar ik door onervarenheid, volledig op vertrouwde, bleek dat vertrouwen niet waard. Dit was zowel persoonlijk als zakelijk een zware tijd. Ambitie, drive, doorzettingsvermogen en mensen die in mij geloofden hebben mij weer aan het ondernemen gezet.

Ik ben toen via mijn eigen onderneming begonnen met het financieel op orde brengen van klanten in diverse marktsegmenten, waaronder een zorgvilla in Doetinchem, later een van de locaties van Holland Zorggroep. Ik heb mee kunnen bouwen aan de groei van de organisatie naar meerdere locaties door mijn financiële expertise. Vanuit daar is mijn interesse gewekt in de zorg. 

Toch merkte ik na een paar jaar dat ik niet meer deed wat ik wilde doen. Het laatste jaar van mijn onderneming had ik 0 energie meer om m'n bedrijf te runnen, ik werd onrustig, heb verschillende dingen geprobeerd om het roer om te gooien maar niets wat bij mij paste en waar ik gelukkig van werd.

En toen belde Mark. 

Hij belde me 'koud' op en vroeg: 'Zegt mijn naam jou iets? We zijn via LinkedIn verbonden. We hebben elkaar ooit ontmoet tijdens een event.' Hij legde me kort uit wat hij deed en waar hij me mee mee zou kunnen helpen. 

Nooit nagedacht over coaching

Ik had nooit echt nagedacht over coaching van een business coach. Wat ik wel wilde was mezelf verder ontwikkelen. Ik merkte vrij snel dat ik er zelf niet meer uit kwam. Ik wilde meer keuzes (leren) maken op basis van gevoel en vanuit mn hart in plaats van bewijsdrang. Ik was alleen niet krachtig genoeg om zélf het roer om te gooien. Soms moet er dan iemand op je pad komen om je te helpen bepaalde keuzes te maken. 

Het besluit om te gaan samenwerken met Mark was dus een hele bewuste keuze. Ik wist op dat moment: wat ik nu doe, kan ik niet veel langer blijven doen. Mark heeft me geholpen om m'n eigen keuzes te gaan maken: van financieel naar de zorg.

Samenwerking met Mark

In de eerste maand hebben we een aantal keren met elkaar gesproken. Mijn interesse in de zorg was al gewekt, maar wat wilde ik daarmee? Daar dacht ik veel over na. Ik had het heel helder in mijn hoofd, maar ik wist niet hoe ik hiermee verder kon. Ik had daarnaast veel twijfels: hoe ga ik dat dan doen? Tijdens die gesprekken werd al duidelijk wat mijn punt A was (waar sta ik nu) en wat mijn punt B moest gaan worden. Eigenlijk had ik dit al heel helder in mn hoofd: het starten of overnemen van mijn eigen zorgvilla. Ik dacht alleen dat dit niet voor mij was weggelegd. Mark stelde dus de vraag: "haal alle beperkingen eens weg: waarom kun je dat niet doen"? Echter, in mijn hoofd was dit geen optie.

We hadden vervolgens wekelijks gesprekken waarin Mark heel kritisch naar me was. Hij was daarin zéker niet altijd lief voor me. In het begin moest ik een beetje wennen aan de directe manier van communiceren. Je moet geen 'meeprater' als coach hebben als je verder wil komen, maar gevoelsmatig was dat zeker niet altijd makkelijk. 

Hij heeft me echter geholpen om mijn punt B écht uit te durven spreken. Zelf bleef ik maar in beperkingen denken. Hij heeft me daarin echt gecoacht. Door het uitspreken van mijn punt B, wist ik waar ik naartoe kon, maar vooral wilde werken. Stapsgewijs hebben we dus wekelijks die gesprekken gehad om te komen tot mijn punt B. 

Uiteindelijk is het in 2018 gelukt. In dat jaar heb ik de eerste zorgvilla overgenomen. En in 2020 heb ik bijna de hele Holland Zorggroep overgenomen. Ik heb een business- en ondernemersplan geschreven wat vrijwel meteen door de bank is goedgekeurd. Het plan zat financieel goed in elkaar. Dus de 20 jaar in de accountancy is zeker geen weggegooide tijd geweest! 

Wat deze samenwerking en coaching me dus heeft opgeleverd? Een transformatie van mijn leven, compleet! Zowel zakelijk als privé. Ik ben geworden wie ik wil zijn. Ik heb eigen keuzes gemaakt, heb kunnen kiezen wat echt bij me past en wat ik de komende jaren nog kan en vooral wil doen. 

In het volgende blog lees je meer over de samenwerking tussen Mark en Anita, wat business coaching haar heeft opgeleverd en welke groei keuzes ze heeft gemaakt.

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.