Door Mark op 16 februari 2021

'Mark Flemming is niet altijd lief' > deel 2

In het vorige blog schreef Anita van der Poel "directeur van Holland Zorggroep en cliënt van Mark" over de samenwerking met business coach Mark. In dit blog lees je wat business coaching voor haar betekent en welke belangrijke stappen ze hierdoor heeft gemaakt.

Coaching is voor mij nu ondernemen op een heel ander level. Ik merk dat ik meer leiding geef op een hoger niveau. Ik ben daarin nog wel een beetje zoekende. Ik kom in een nieuw speelveld terecht nu ik drie locaties heb en ik kan inhoudelijk natuurlijk niet helpen. Ik heb immers geen kennis van zorg. Het voelt soms als een tekortkoming. Aan de andere kant weerhoudt het me ook om van de operatie weg te blijven. Ik hou hierdoor een scherpe blik, waarin onze bewoners en cliënten centraal zijn en blijven. 

Ik merk dat ik best wel weer in de knel kom met mezelf de laatste tijd: 24 uur per dag 'aan staan', te veel werken, slecht slapen etc. Daar moet ik iets in veranderen. Dit zijn dus hele concrete zaken waar ik met Mark mee aan de slag ga. De balans tussen privé en zakelijk ben ik een beetje kwijt.

Belangrijke stappen en keuzes tijdens het coachen

Ik heb de afgelopen jaren "sinds ik met Mark werk "veel belangrijke keuzes voor mezelf gemaakt. Zakelijk en privé. Doordat ik zakelijk de juiste stap had gemaakt, merkte ik dat privé ook. Na de overname zei m'n dochter: "mam, je zit lekkerder in je vel". Dat was het mooiste compliment wat ik van haar kon krijgen! Mark zegt namelijk in vrijwel elke coachingsessie: "Je bent voor jezelf de grootste uitdaging. Waar je zakelijk zulke goede keuzes kunt maken, doe je dat voor jezelf niet. Privé kies je nooit voor jezelf!"

Belangrijke keuzes die ik door het coachen heb gemaakt: 

Zakelijk:

  • De keuze gemaakt om afscheid te nemen van bekende en het comfortabele (mijn financiële kantoor).
  • De drang naar comfort los te laten en eindelijk gaan doen waarvan ik wist dat ik het me in me had.
  • Het onderscheid maken tussen het uitvoeren van oppervlakkige acties (het rond blijven draaien in maar bezig zijn) en kern acties (doen waarvan je weet dat je moet doen om te komen tot resultaat.
  • Het besef dat het proces waar ik in zit oneindig is en er altijd weer nieuwe groei keuzes te maken zijn.

Prive: 

  • De tijd die ik met mn dochter heb, breng ik veel bewuster door, ik ben nu echt in staat om aanwezig te zijn door duidelijke keuzes te maken in tijdsbesteding.
  • Door de gesprekken met Mark heb ik geleerd om meer voor mezelf te kiezen, omdat ik uiteindelijk het fundament ben van alles wat ik creëer.
  • Ik heb geleerd dat de mensen in mijn omgeving een belangrijk onderdeel zijn van wie ik ben en dat ook zijn bijdragen aan een krachtig fundament. Hierdoor zoek ik veel meer de verbinding met de mensen om me heen. 

De vraag die ik mezelf vrijwel dagelijks stel: hoe kan ik als financial iets bijdragen aan de zorg? Ik kan het beleid op orde maken, de zorg op orde krijgen, zorgen dat meer bewoners het beter krijgen. Iedere dag stel ik mezelf de vraag: als mijn ouders hier wonen, heb ik dan de allerhoogste lat bereikt? Heb ik dan het juiste gedaan? Daar ben ik elke dag mee bezig. 

De belangrijkste elementen van transformatie in mijn traject

Dingen doen vanuit m'n hart, waar ik achter sta en waar ik blij van word. Daar is echt een transformatie in bij mij ontstaan. Natuurlijk zijn er altijd zaken die ik minder leuk vind, maar ik doe nu waar ik een bewuste keuze voor heb gemaakt. Ik opereer vanuit m'n hart en kan nu iets betekenen voor de samenleving. Kies iets wat dichtbij je ligt, wat vanuit je gevoel komt, dan zul je altijd dat stapje harder zetten, dan doe je wat je moet doen. 

Waar sta ik over 10 jaar? Dat vind ik een hele lastige vraag. Mijn eerste punt B was 1 zorgvilla op 1 januari 2018. Mijn langere termijn punt B (10 jarenplan) was 3 zorgvilla's. Dit heb ik in ruim 2 jaar tijd al bereikt. Mijn grotere doelstelling is de zorg voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. Het aantal locaties hierin maakt dan niet zoveel uit. Als ik dan kijk naar waar ik sta over 10 jaar, wil ik alles vooral met passie blijven doen en kritisch blijven naar mezelf. Dat moet in mijn ogen de leidraad zijn. 

Welke correcties ik zeker nog moet maken

Een volgende stap in leiderschap. Dit wil ik niet alleen anders gaan doen, dat moet ook anders. Enerzijds voor een betere balans tussen zakelijk en privé. En anderzijds: anders ga ik die groei ook niet realiseren. Ik móet anders leiding gaan geven, weg uit de details en m'n werk anders organiseren. Zodat ik de ruimte krijg om de andere (en straks nieuwe) locaties verder te gaan ontwikkelen. Voor mijn gevoel schiet ik op sommige onderdelen echt te kort en doe ik niet de dingen die ik moet doen. 

Ik weet zeker dat ik zonder Mark ook het proces was ingegaan en dat ik uiteindelijk wel op deze plek gekomen, maar dan had ik er wel minimaal 5 jaar over gedaan. Dan had ik nu nog moeten beginnen. 

Mark deed wat nodig was om mij uit mijn comfortzone te laten komen. Ik heb geleerd drempels over te gaan en heb dingen gedaan waarvan ik dacht dat ik daar niet toe in staat was. Mark was dus niet altijd lief, maar wel enorm doeltreffend! 

Executive coaching heeft me enorm verrijkt en ontwikkeld. Ik heb veel meer vertrouwen in mezelf gekregen. Het heeft me zoveel sterker gemaakt! Ik ben bewuster geworden, durf keuzes te maken en blijf niet meer zoveel hangen in comfortabele keuzes. En het heeft me een sociale kant van mezelf leren ontdekken. Ik had 10 jaar geleden nooit verwacht dat ik mijn hart aan 'die oudjes' zou verliezen. Vaak kreeg te horen dat ik 'zo zakelijk' was. De financiële wereld is over het algemeen ook geen 'warme' wereld. Laatst kreeg ik een prachtig compliment van een collega: "zonder jou was Holland Zorggroep nooit wat het is geworden". 

Ik heb veel meer plezier in m'n werk en weet wat ik ga en vooral wil doen. Het is de investering zeker meer dan waard. 

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.