Door Mark op 22 juli 2021

Wat is een business coach & wat doet een business coach

Wat is een business coach

Een goede business coach is iemand die jou dingen laat zien die je zelf niet ziet. Iemand die naast jou staat als gecommitteerde ondernemer, manager of directeur. Om jou te laten zijn wie je moet zijn. Zo groei jij zowel in je zakelijke als persoonlijk leven naar een volgend level.

De methodiek die een goede coach daarvoor inzet is het bepalen van de meest effectieve weg van waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Heel simpel en heel bruikbaar. 

Waarom heb ik een business coach nodig?

Je hebt ervaring, creatieve ideeën, een positieve mindset én zelfs een plan waar je heen wilt met je bedrijf. 

Genoeg om het maximale uit je bedrijf te halen? 

Nee. Wanneer je alleen opereert en er niemand met jou reflecteert, dan is er niemand die jouw blinde vlekken laat inzien. En dit staat de groei van jouw bedrijf en jouw persoonlijk groei in de weg. Ongeacht of jij jezelf ziet als succesvolle ondernemer. 

Tijdens een business coaching traject spreken we over drie werelden van informatie

  • De eerste wereld van informatie is de wereld waarin we weten wat we weten. 

Een voorbeeld hiervan is een schilder die weet wat hij moet doen om een huis netjes te schilderen.

  • De tweede wereld van informatie is de wereld waarvan we weten dat we het niet weten. 

Een voorbeeld hiervan is dat de bewuste schilder doorgaans weet dat hij niet in staat is om een tuin aan te leggen zoals een professionele hovenier dat kan. Als je dit voor jezelf inzichtelijk hebt dan weet je wat nodig is om een bepaalde klus te klaren. En welke kennis je daar voor zou moeten vergaren, of als alternatief de klus uitbesteden. 

  • De derde wereld is de wereld waarvan we niet weten dat we het niet weten. Ook wel totale onwetendheid genoemd.

Een voorbeeld hiervan is een professioneel elftal. Iedere speler weet precies wat hij of zij moet doen.Ze voetballen al hun hele leven, maar hoeveel ervaring of hoe goed de spelers ook zijn er staat altijd een coach langs de zijlijn. Hij laat zien wat de spelers niet zien. Zo wordt het nog makkelijker om te winnen.

Dit is ook de rol voor een business coach voor jou of voor je bedrijf. Door jou te laten zien wat je zelf niet ziet, kan jij verantwoordelijkheid pakken voor je onwerkbare patronen en hier correcties op doorvoeren. Je wordt dan een owner. 

Een owner creëert een krachtig leven die vanuit ownership de regie pakt over zijn of haar zakelijk of persoonlijk leven. 

Alleen een owner kan echt succesvol ondernemen.

Wat doet een business coach

Een business coach maakt jou bewust van de derde wereld van informatie. Hij laat jou zien hoe jij ook in die wereld een owner kan worden. Een owner is iemand die verantwoordelijkheid pakt voor zijn of haar onwerkbare patronen een owner creëert een krachtig leven. Ownership betekent de regie pakken over jouw eigen zakelijk en persoonlijk leven. 

In een intensief traject wordt er heel concreet ingegaan op je punt A (waar sta je nu, zakelijk en privé) En punt B waar wil je naartoe groeien. 

Punt A in kaart brengen (de plek waar jij je nu bevindt)

Business coaches laten jou zien dat iets dat in jouw hoofd zit niet altijd de realiteit is. Hij zal jou een heldere en eerlijke kijk geven op jouw punt A. 

Een vliegtuig kan niet naar brazilië vliegen als het geen idee heeft waar het zich nu bevindt. Zonder startpunt en coördinaten is de reis vrij kansloos. Hetzelfde geldt voor jou als persoon, je hebt vast een beeld waar je naartoe wilt groeien of wat je wilt bereiken. Dat is punt B.

Echter om bij punt B te komen moet je eerst weten waar je nu bent. Dat is punt A, de plek waar jij je nu bevindt. Een belangrijk onderdeel dan wel niet de belangrijkste van het in kaart brengen van je huidige situatie is: wie ben jij op dit moment.

We omschrijven dat ook wel als: de ik die we denken te zijn. 

Maar de ik die we denken te zijn, is vaak gebaseerd op persoonlijke overtuigingen, hoe terecht of vals zijn deze overtuigingen eigenlijk? 

Een simpel voorbeeld:

Het zijn van een ochtendmens. Toen je geboren werd en in de armen van je moeder lag, heeft niemand bedacht of jij wel of niet een ochtendmens bent. Dit is dus een valse overtuiging, die gedurende je leven is gecreëerd op basis van keuzes en ervaringen. Jij bepaald ten slotte zelf hoe laat je naar bed gaat en we weten allemaal dat dat een belangrijke impact heeft op je energie voor de volgende dag. 

Punt B in kaart brengen (het doel, de plek waar je naartoe wilt)

Stel jezelf een voetbalwedstrijd voor met twee teams. Een veld en een bal, maar geen goals. Zonder het doel speel je maar wat klakkeloos rond met de bal. Zonder dat er echt iets gebeurt. Zo werkt het ook in een onderneming, zonder duidelijke doelstelling. Als niemand echt weet wat het doel is, kan het ook nooit gerealiseerd worden. Sterker een doelloze dynamiek zal de effectiviteit van een onderneming doen slinken met alle gevolgen van dien. 

Punt B maakt meetbaar, waar je naartoe beweegt. We hebben zojuist punt A als vertrekpunt besproken. Je weet waar je nu staat. Met het definiëren van een punt B stel je een doel waar je naartoe wilt gaan werken. Dit kant een jaaromzet zijn, door deze omzet vast te leggen heb je een doel en kun je een strategie uitwerken om deze realiseren. 

Coaches focussen zich voornamelijk op de keuzes die gemaakt moeten worden om van punt A naar punt B te komen. Inzet en toewijding staan buiten kijf, maar het maken van de juiste keuzes blijft ingewikkeld. 

Persoonlijke groei zit altijd in het stellen van een punt B. Het durven verplaatsen van het punt B wanneer jouw persoonlijke doelen zijn gerealiseerd. Dit vraagt om een continue transformatie van jou als owner. 

Wat voor impact heeft business coaching op mijn zakelijke leven?

Een business coach is iemand die jou dingen laat zien die je zelf niet ziet. Iemand die jou laat zien wie je moet zijn, om krachtig leven te leiden. Dit heeft niet alleen impact op je zakelijk- , maar ook je persoonlijke leven. 

Met de begeleiding van een goeie coach creëer jij:

  • Regie over je leven en alles waar je verantwoordelijk voor bent
  • Meer zelfvertrouwen en leiderschapskwaliteiten
  • Balans tussen zakelijk en privé
  • krachtige beslissingen
  • concrete doelen en behaald deze
  • Meer discipline
  • een krachtiger en gelukkiger leven

Plan een gratis sessie

Heb je nog niet het antwoord op jouw vraag: wat is een business coach of wat doet een business coach? Of ben je klaar om te starten met persoonlijke coaching? Plan dan een gratis sessie met mij, dan vertel ik je wat de impact is van een businesscoach. Vanzelfsprekend zit je hierna nergens aan vast en krijg je in ieder geval concrete adviezen en een 'nieuw plan'. 

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Naam*
Email*
Ontvang hem gratis
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Naam*
Email*
Ontvang hem gratis