Er zijn twee vormen van beweging. Groei en krimp. Vrijwel elke ondernemer wil groeien. Maar om te groeien, moet je beslissingen (durven) maken. Soms zijn dit oncomfortabele beslissingen. Het maken van bepaalde beslissingen kan pijn doen. En kan groeipijn veroorzaken. Maar echte groei speelt zich altijd af buiten alles wat comfortabel is.
Groeipijn hoort bij een groeispurt. Dit kennen we nog uit onze kindertijd. Groei van het lichaam doet ook pijn wanneer gewrichten aan de groei moeten wennen. In het ondernemerschap is het niet anders. Groeien met je bedrijf is mooi. Vaak ook een doel, als ik kijk naar de gedreven ondernemers met wie ik werk. Maar hier zijn zij niet altijd op voorbereid.
Een groeispurt kan de groei tegelijkertijd namelijk enorm afremmen. Of je bedrijf juist te hard laten groeien. En kan zo dus flinke pijn veroorzaken. Voor je bedrijf, je klanten, je gezin maar in het meest bijzonder: voor jezelf. Dag en nacht werken, geen energie meer uit je werk halen, humeurig zijn, zaken niet meer onder controle hebben en alleen nog maar brandjes aan het blussen.
Zo'n situatie ontstaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Vaak speelt het al een tijdje.
Herken je dit? Daarom is het belangrijk om goed om te gaan met groeipijn. Pas op de plaats maken en jezelf afvragen wat er aan de hand is.
Allerlei vragen die je jezelf kunt (en moet!) stellen als het gaat om de groei van je bedrijf.
Een mooi voorbeeld van Klaas, met wie ik, als business mentor, al twee jaar samenwerk. Hij heeft het bedrijf van zijn vader 10 jaar geleden overgenomen. Een bedrijf in verkoop en verhuur van bouwmachines en materialen. Het bedrijf bestond toen al 25 jaar en had vanzelfsprekend een eigen visie en cultuur. Echter, tijden veranderen en Klaas besefte steeds meer dat doorgaan op dezelfde manier als de afgelopen 25 jaar niet zou leiden tot groei. Voor zijn gevoel stond het bedrijf stil. En dan zou het bedrijf automatisch krimpen. En dat was iets wat Klaas absoluut niet wilde.
Samen hebben wij de bedrijfsprocessen en ambities in kaart gebracht en daar hele concrete (groei)doelstellingen aan gekoppeld. Met een duidelijke visie voor de toekomst.
Dit traject was niet altijd makkelijk en soms zelfs heel pijnlijk voor Klaas. Want 'ze deden toch altijd al hun best...' Toch hebben we samen doorgezet. En vanaf dat moment ging het snel. Transformatie in de manier van denken en aanpakken. Niet alleen van Klaas, maar ook van zijn medewerkers. Dit lieten de resultaten en het werkplezier groeien.
Klaas staat nu echt als leider in zijn bedrijf en niet meer als baas die alleen maar van bovenaf bevelen geeft. Een gevolg hiervan is dat er duidelijker gecommuniceerd wordt. Zowel het management als de rest van het bedrijf is nu veel eerlijker tegen elkaar dan voorheen. Hierdoor ziet Klaas nu ook dat zijn medewerkers veel effectiever zijn. Zij hebben nu het gevoel het 'samen te doen' i.p.v. 'gecommandeerd te worden'.
Vanzelfsprekend zorgde die groei ook voor de persoonlijke ontwikkeling van Klaas. Zo gaf zijn vrouw een tijd geleden bij aan Klaas dat zij een hele andere Klaas thuis heeft zitten. Ze had hem nog nooit zo aandachtig ervaren als nu wanneer ze met elkaar in gesprek zijn. Klaas is meer gefocust op zijn gezin.
Groei begint altijd met het maken van keuzes. We zijn twee jaar verder en Klaas heeft de keuze gemaakt om een nieuw pand aan te kopen. En inmiddels ook gekocht. Waarom? De afgelopen twee jaar is zijn omzet verdubbeld met een gezonde marge. Eerste hele mooie resultaten. Maar een echte ondernemer wil altijd doorgroeien. Klaas heeft dus als doel gesteld om de omzet volgend jaar weer te verdubbelen. En daar is echt meer ruimte en capaciteit voor nodig.
Een echte ondernemer ziet altijd ruimte voor verbetering. Zo ook Klaas. Ik kijk enorm uit naar het groeipad dat ik met Klaas mag bewandelen. Herken jij je in bovenstaand verhaal? Vind je het lastig om bepaalde belangrijke beslissingen te nemen? Ik ga er graag eens over met je in gesprek.