Door Mark op 7 september 2020

Comfort vs. discomfort

Iedereen kent het wel, het gevoel van fysieke groeipijn die je hebt ervaren als kind. Deze groeipijn was oncomfortabel, maar belangrijk om door te maken. Om uiteindelijk een groter en krachtiger mens te worden. Hetzelfde geldt voor de spierpijn in je lichaam na een intensieve training. Dit is een teken dat je lichaam bezig is met groei. Dit geldt ook voor het uitbouwen van je bedrijf. Om je bedrijf te laten groeien zul je bereid moeten zijn om oncomfortabele keuzes te maken en pijn te lijden.

Rugby


Ik heb jarenlang rugby gespeeld. Als oud rugbyspeler vind ik dat rugby een sport is waar heel duidelijk zichtbaar (en voor mij toen ook zeker voelbaar) is, dat je door figuurlijke muren moet breken. Om ruimte te creëren voor groei. Bij rugby is het zaak dat je de bal aan de andere kant van het veld, achter de lijn van de tegenstander drukt.  

Om daar te komen móet je echter door een muur van 15 tegenspelers komen. Hierbij word je meerdere malen getackeld en geblokt. Je kunt je voorstellen dat dit bijzonder veel discomfort en pijn met zich meebrengt. Zolang je in staat bent om iedere keer weer op te staan, hoe pijnlijk dit ook is, dan ga je die eindlijn altijd halen.

Zo is het ook met het maken van groeikeuzes. We voelen ons comfortabel bij de dingen die we doen. Omdat 'we het altijd al zo doen'. Dat voelt veilig en vertrouwd. Vaak kiezen we de comfortabele weg als er iets moet gebeuren. Want ook dat voelt dan goed. Dankzij de comfortabele keuzes sta je waar je nu staat en ben je zoals je nu bent.

Comfort zone vs. discomfort zone


Ga eens bij jezelf na: Wanneer was de laatste keer dat je écht uitgedaagd werd? Dat je iets heel lastig, spannend of eng vond? 

Comfort
De meeste mensen doen hun werk of leven hun leven, vaak vanuit hun comfort zone. Dit is een prettige zone. Voorspelbaar. Rust, vertrouwen, werken met routine en zekerheid. Alles gaat prima. Je blijft vasthouden aan bekende en vertrouwde zaken. Er komen verder niet of nauwelijks nieuwe uitdagingen op je pad. 

Discomfort
In de discomfort zone word je uitgedaagd. Je ontdekt nieuwe dingen die voor jou onbekend zijn en je verlegt je grenzen. Je krijgt in de meeste gevallen te maken met weerstand, pijn en soms lastige situaties. Het is onvermijdelijk dat niet alles verloopt zoals je vooraf hebt bedacht. Maar als je je grenzen verlegt en dingen doet die je normaal nooit deed, krijgt je leven meer uitdaging. Wil je je bedrijf laten groeien, dan ontkom je er vrijwel niet aan om oncomfortabele keuzes te maken.

Wanneer je uit je comfort zone gaat: 

 • je belevingswereld wordt groter
 • je (veer)kracht neemt enorm toe
 • je krijgt "maar neemt vaak ook" meer verantwoordelijkheid
 • je ervaart meer rust 
 • je inspireert anderen
 • je maakt groeikeuzes die je anders niet zou maken

Groeien en samenwerken


Peter en Hans zijn twee cliënten met wie ik , als ondernemerscoach, nu 3 jaar werk. Ze hadden afzonderlijk van elkaar een eigen bedrijf. Een tijd geleden besloten ze om samen verder te gaan. Hun diensten sloten immers naadloos op elkaar aan. Na het fuseren van de twee bedrijven werd er tevens besloten om de focus te gaan leggen op een nieuwe doelgroep. Een doelgroep met grotere opdrachten, die uiteindelijk zouden gaan leiden tot een verbetering van de omzet. 

Dit klinkt simpel. Het was echter allesbehalve simpel. Zowel Peter als Hans werkten allebei al 17 jaar op hetzelfde niveau, met dezelfde (soort) klanten. De shift in doelgroep vereiste dan ook een shift in manier van 'zijn' en werken bij Peter en Hans. Ze moesten zichzelf uitvinden als de ondernemers die niet alleen in contact wisten te komen met deze nieuwe doelgroep, maar ook daadwerkelijk deals konden sluiten met deze doelgroep. 

We hebben veel gesprekken gehad: 

 • wie waren of zijn Peter en Hans? 
 • wie moeten ze zijn om bovenstaande te realiseren? 
 • wat moeten ze daarvoor doen? 
 • hoe gaan ze dat transformatieproces in? 
 • hoe gaan ze de verdere samenwerking aan? 

Inmiddels zitten we op het punt dat de omzet van 300K per bedrijf in een jaar tijd is gestegen naar 1,9 miljoen bij het nieuwe bedrijf. 

De gesprekken met de heren zijn altijd gebaseerd geweest op de transformatie: wie waren zij toen en wie zijn ze nu. Tot op de dag van vandaag zijn de gesprekken gericht op een grotere en betere versie van zichzelf, aangezien transformatie als een berg zonder einde is.

Het is een bijzonder mooi transformatie- en groeiproces wat ik met Peter en Hans heb mogen meemaken. Een proces van veel discomfort en het maken van veel moeilijke keuzes.

Maak oncomfortabele keuzes!


De keuzes die jij moet maken om te groeien, verder te komen en échte impact te maken op je leven, zijn niet comfortabel. Die zijn moeilijk, lastig en vaak ook heel oncomfortabel. Maar als je écht resultaat wil boeken, is het nodig om oncomfortabele groeikeuzes te maken. 

Wil jij echt veranderen en verder groeien? Stop dan "net als Peter en Hans" met comfort. En kies voor discomfort! Wil je hier eens vrijblijvend met me over sparren? Leuk!

geschreven Door: Mark
Als personal business mentor help ik bijzonder gecommitteerde ondernemers, managers en directeuren met wie ze moeten zijn, om zowel hun zakelijke als hun persoonlijke leven te laten groeien naar een volgend level. Na jarenlang bij defensie te hebben gewerkt als militair, heb ik mijn daadkracht, discipline en focus meegenomen naar de wereld van het ondernemen.
Volg mij op:
Vragen over ondernemen? 
plan een gratis sessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde blogs
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Naam*
Email*
Ontvang hem gratis
Download nu de pdf!
Benieuwd hoe je door het implementeren van 7 stappen meer uit jezelf en jouw bedrijf haalt? Vraag de whitepaper ''succesvol ondernemen in 7 stappen'' aan en ik neem je mee in de stappen die ik doorloop met succesvolle ondernemers. Laten we het de stappen tot succes noemen.
Naam*
Email*
Ontvang hem gratis